معرفی شنوایی شناسی مرکز رشد و تکامل بیمارستان ضیائیان
دکتر رضا حسین آبادی (عضو هیئت علمی دانشگاه)
سنجش شنوایی:
سنجش شنوایی نوزادان و افرادی که همکاری کافی در انجام آزمون های شنوایی ندارند دشوار است.
یکی از راه های ارزیابی شنوایی در این افراد استفاده از آزمون های الکتروفیزیولوژیک مانند پاسخ های شنوایی ساقه مغز یا ABR است. در این آزمون پاسخ های شنوایی ساقه مغز فرد ثبت می شود.
امواج صوتی که در این آزمون به گوش فرد ارسال می شوند باعث ایجاد پاسخ های الکتریکی در تمام مسیر حلزون تا مغز می گردند. این پاسخ ها توسط الکترودهای سطحی که بر روی سر فرد نصب شده اند ثبت و تقویت می گردند و پس از آنالیز دقیق توسط دستگاههای بسیار پیشرفته می توان آستانه های شنوایی فرد را با دقت بسیار بالایی تخمین زد. در صورت وجود کم شنوایی و بر اساس نوع کم شنوایی اقدامات لازم از جمله درمان دارویی، جراحی، تجویز سمعک و یا کاشت حلزون انجام خواهد شد. مداخلات درمانی باید در سنین پایین بخصوص زیر 6 ماهگی صورت پذیرد تا از اثرات مخرب کم شنوایی بر رشد زبان و گفتار کودک پیشگیری نماید.
در کلینیک الکتروفیزیولوژی بیمارستان ضیاییان آزمون ABR جهت بررسی وضعیت عصب شنوایی و همچنین آستانه شنوایی کودکان انجام می پذیرد.
انجام آزمون ABR در نوزادانی که در آزمونهای غربالگری شنوایی بدو تولد یعنی OAE و یا ABR رد شده اند و همچنین کودکانی که دچار اختلالات گفتاری و یا مشکوک به کم شنوایی هستند ضروری است.
نکته بسیار مهم در ثبت آزمون ABR این است که فرد باید بسیار آرام و بی حرکت باشد. بنابراین انجام این آزمون در حالتی میسر است که کودک در خوابی آرام باشد. توصیه های لازم قبل از انجام آزمون توسط کارشناسان مرکز به شما ارائه خواهد شد.
معرفی گفتاردرمانی بیمارستان ضیائیان
دکتر سید احمد رضا خاتون آبادی (عضو هیئت علمی دانشگاه، گفتاردرمانی سالمندان)
دکتر هوشنگ دادگر (عضو هیئت علمی دانشگاه، گفتاردرمانی مرکز رشد و تکامل)
گفتاردرمانی یکی از رشته های توانبخشی است که به تشخیص، ارزیابی و درمان اختلالات گفتار، زبان، شناخت و بلع ناشی از بیماریهای رشدی و اکتسابی در کلیه سنین می پردازد. همچنین در شرایط کنونی که جمعیت سالمند کشور رو به افزایش است گفتاردرمانی مشاوره برای پیشگیری از ابتلا به اختلالات فوق را نیز در نظر می گیرد. خوشبختانه بیمارستان ضیائیان تنها بیمارستان در دانشگاه علوم پزشکی تهران است که بطور اختصاصی دارای مرکز رشد و تکامل و گفتاردرمانی سالمندان است و از این رو ارائه خدمات گفتاردرمانی بطور اختصاصی صورت می گیرد.
اختلالات گفتار و زبان بطور کلی در دو طیف سنی قرار می گیرد: کودکان و بزرگسالان
گفتاردرمانی در کودکان: اختلالات گفتار و زبان ناشی از اوتیسم، تأخیر در رشد گفتار و زبان، فلج مغزی، ضربه مغزی و اختلالات تولید/تلفظ می باشد. با وجود مرکز رشد و تکامل ارزیابی های تخصصی در این زمینه ها شامل آزمون هوش و غربالگری اوتیسم نیز انجام می گیرد.
گفتاردرمانی در بزرگسالان: اختلالات گفتار و زبان در بزرگسالان طیف وسیعی را در بر می گیرد که کلینیک گفتاردرمانی بیمارستان ضیائیان بطور تخصصی به ارائه خدمت در زمینه اختلالات گفتار، زبان، شناخت و بلع در سالمندان می پردازد. بیماران مراجعه کننده شامل: بیماران با اختلالات گفتار و زبان ناشی از سکته مغزی (آفازی)، دمانس (آلزایمر و سایر انواع دمانس)، ضربه مغزی، ام اس و ALS می باشند.
گفتاردرمانی از راه دور: گفتاردرمانی از راه دور بیمارستان ضیائیان با تجربه خوبی از بدو راه اندازی آن به دو صورت درمان و پیشگیری به ارائه خدمت می پردازد:
گفتاردرمانی: با حمایت بیمارستان کلینیک گفتاردرمانی در ابتدای سال 1400 اقدام به راه اندازی گفتاردرمانی از راه دور نمود که با توجه به شرایط سخت رفت و آمد این خدمت نیز ارائه می شود. مطالعات نشان می دهند که تفاوت قابل توجهی بین خدمات گفتاردرمانی حضوری و گفتاردرمانی از راه دور وجود ندارد. بنابراین مراجعین محترم می توانند از این خدمت نیز استفاده نمایند.
مشاوره پیشگیری: براساس یکی از اصول سلامت که "پیشگیری مقدم بر درمان" است، عزیزانی که در زمینه موارد فوق نیاز به مشاوره دارند می توانند با تعیین وقت قبلی هماهنگ نمایند.
قابل ذکر است گفتاردرمانی از راه دور در بستر اسکای روم صورت می گیرد و قابل گفتگو و مشاهده دو طرفه می باشد.
معرفی فیزیوتراپی تخصصی هیات علمی بیمارستان ضیائیان
فیزیوتراپی تخصصی سالمندان در بیمارستان ضیائیان توسط دکتر متخصص فیزیوتراپی در حوزه سالمندان در دو بخش زیر، به بیماران محترم خدمات تخصصی مناسب را ارائه می دهد:
بخش فیزیوتراپی اختلالات راه رفتن و تعادل و پیشگیری از افتادن (Gait & Balance & fall Prevention Clinic)
جامعه هدف:بیماران سالمند، بیماران نرولوژیک، بیماران شناختی.
اهداف درمانی: بهبود تعادل، بهبود قدرت، بهبود حرکت، بهبود انعطاف پذیری و حالت بدن، کاهش خطرافتادن، کاهش ترس از سقوط، افزایش سطح فعالیت.
مداخلات فیزیوتراپی: تمرین درمانی حرکتی و شناختی، مکانوتراپی، الکتروتراپی
مزایای فیزیوتراپی اختلالات راه رفتن و شناختی: بهبود تعادل و قدرت بیمار، افزایش دامنه حرکتی، بهبود شناخت، بهبود انجام تکالیف دوگانه و کاهش خطر سقوط، کاهش ترس از افتادن.
بخش فیزیوتراپی کف لگن: جهت درمان محافظه کارانه و پیشگیری از جراحی در موارد مشکلات اورولوژیک،گوارشی، بیماریهای زنان و سالمندان و کودکان
جامعه هدف:
بیماران با علائم و نشانه های مشکلات کف لگن شامل:
انواع بی اختیاری های ادرار و مدفوع
یبوست عملکردی
قاعدگی های دردناک
دردهای لگنی مزمن
انواع پرولاپس (افتادگی) ها از جمله افتادگی رحم، مثانه و روده
واژینیسموس
قاعدگی های دردناک
دردهای لگنی
اهداف درمانی: فیزیوتراپیست ها برای درمان برخی موارد مانند رابطهی جنسی دردناک، مشکلات ناشی از زایمان واژینالی، قاعدگی دردناک، درمان بیاختیاری ادرار و مدفوع و ... آموزش دیدهاند. همچنین در رابطه با نارساییهای کف لگن مهارتهای لازم را به دست آوردهاند. بعضی از شیوههای درمان با حرکات و تکنیکهایی همراه هستند که روی بافتها، عصبها، عضلات، مفصلها و ... تاثیر می گذارند.
مداخلات فیزیوتراپی: فیزیوتراپی کف لگن یکی از موثرترین روشهای درمان اختلالات عضلات کف لگن است که به روش های زیر انجام می شود:
الکترو تراپی
لیزر تراپی
درمانهای دستی یا منوآل تراپی
روش بازخورد زیستی یا بیوفیدبک
آزادسازی بافت همبند
آموزش
مزایای فیزیوتراپی کف لگن:
هزینهی کمتر آن : اگربه موقع برای درمان اقدام کنید، فیزیوتراپی روش ارزانتری برای درمان خواهد بود.
داشتن درد و عوارض کمتر برای بیمار: به طور کلی با درمان فیزیوتراپی، مشکلاتی مثل عفونت پس از جراحی، دوران نقاهت طولانی و دردهای مزمن وجود نخواهد داشت.
معرفی کاردرمانی در بیمارستان ضیائیان
کاردرمانی:
علم و هنر استفاده از فعالیتهای هدفمند به منظور بازگرداندن، تقویت و ارتقاء عملکرد فرد ، تسهیل مهارتها و عملکردهای ضروری تطابق و بهره وری، کاهش یا بهبود بیماری و بالا بردن و حفظ سلامت فرد می باشد. هدف اصلی آن استفاده کامل و مفید فرد از تمامی ظرفیت ها در تمام طول زندگی است، تا فعالیتها و نقش هایی که برای زندگی سودمند و برای غلبه بر خود و محیط ضروری هستند را با رضایت مندی انجام دهد. فدراسیون جهانی کاردرمانگران (WFOT)، کاردرمانی را به عنوان حرفه ای تعریف می کند که سطح سلامت و بهبودی را از طریق فعالیت های هدفمند ارتقا می دهد.
کاردرمانی بیمارستان ضیایئان به مراجعین زیر خدمات درمانی ارائه می دهد.
افراد دچار محدودیت های ناشی از اختلالات نورولوژیک خصوصا افراد سالمند:
این خدمات بصورت بستری در بخش سالمندی و بصورت سرپایی در بخش کاردرمانی بیمارستان ارایه می شوند.
کودکان دارای ناتواناییهای حرکتی و ذهنی:
خدمات کاردرمانی کودکان در مرکز جامع رشد و تکامل کودکان بیمارستان ضیاییان ارایه می شود.
۱- افراد دچار محدودیت های ناشی از اختلالات نورولوژیک
♦اختلالات نورولوژیک بزرگسالان خصوصا افراد سالمند:
شامل سکته مغزی، ضربه مغزی، پارکینسون، MS، ALS، آلزایمر و...
♦♦اختلالات نورولوژیک کودکان مانند:
کودکان دارای فلج مغزی، ضربه مغزی، عقونت ها ، خونریزی ها و ...)، دیستروفی های عضلانی، اختلالات عصبی-عضلانی و ...
• روند کاردرمانی شامل ارزیابی، برنامه ریزی، مداخله و گزارش نهایی می باشد.
•• ارزیابی ها شامل؛ تون عضلانی، کوتاهی های عضلات، دفورمیتی ، هماهنگی و تعادل، بازدید از منزل، ارزیابی فعالیتهای روزمره زندگی و ارزیابی حرفه ای می باشند.
••• مداخلات درمانی نیز براساس ارزیابی های انجام شده بصورت اهداف کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت تعیین می گردند. که بطور کلی در جهت افزایش توانایی ها وکاهش ناتوانی فرد می باشند. بطور خلاصه مداخلات درمانی شامل موارد زیر می گردند:
• آموزش و مشاوره فعالیتهای روزمره زندگی به فرد و خانواده
• تسهیل واکنشهای پاسچرال (حفاظتی، تعادلی، righting )
• جلوگیری از ایجاد یا افزایش کوتاهی ها و دفورمیتی ها
• تجویز و ساخت اسپلینت
• تجویز وسایل کمکی (ویلچر، کراچ، واکر، عصا)
• بهبود تعادل و هماهنگی
• بهبود مهارتهای ادراکی و شناختی
• بازآموزی عضلانی و حسی
• مشاوره و مناسب سازی محیط منزل
۲- افراد دارای ناتوانایی خاص
• کودکان دارای تاخیر تکاملی (تاخیر حرکتی و شناختی)
• کودکان با نیازهای ویژه (کم توان ذهنی)
• کودکان با اختلالات یادگیری(خواندن، نوشتن،ریاضیات )
• کودکان با اختلالات توجه و تمرکز
• کودکان با اختلالات رفتاری (پرخاشگری،انزواطلبی،جویدن ناخن،شب ادراری و....)
• کودکان با اختلالا بیش فعالی و کمبود توجه (ADHD )
• کودکان با اختلالات طیف اوتیسم
• بیماریهای متابولیکی،سندرم داون،سندرمهای ژنتیکی
• اختلالات حسی از قبیل بیش حسی،کم حسی
هدف از برنامه های درمانی بطور کلی شامل موارد زیر می شود:
• تقویت و بهبود مهارتهای حرکتی درشت و ریز کودک
• تقویت و بهبود مهارتهای درکی و شناختی کودک
• آموزش مفاهیم شناختی
• حذف و کاهش اختلالات رفتاری کودک
• تقویت مهارتهای اجتماعی و فردی کودک
• آموزش مهارتهای خودیاری
• آموزش به والدین